Občas to potká každého kuchaře či kuchařku. Dojde k připálení hrnce. Čištění připálenin bývá obtížné. Existuje celá řada způsobů vyčištění připálenin. Zvláště účinné jsou tipy našich babiček.
Jak na připálený hrnec?
Solné čištění
- Do hrnce nalijeme vařicí vodu.
- Pak vsypeme větší množství soli.
- Hrnec necháme 24 hodin odstát.
- Následně solný roztok uvedeme k varu a krátce povaříme.
- Pak zkusíme uvolnit připáleniny ze dna dřevěnou špachtličkou nebo vařečkou.
- Solný roztok vylijeme a hrnec dočistíme normálním způsobem.
Jedlá soda to jistí
- Do hrnce s připáleninou nalijte vařicí vodu (jen do výšky cca 1 cm nad připáleninu) a nasypte jedlou sodu.
- Pokud se připálenina nezačne odlupovat, nechte sodu působit až do druhého dne.
- Vodu se sodou vylijte. Pak dočistěte hrnec klasicky drátěnkou nebo hrubou houbičkou.
Prací prášek nejen na praní
- Dejte lžičku pracího prášku do ½ – 1 litru horké vody.
- Cca 5 minut směs povařte.
- Připáleninu sloupnete ze dna.
Nyní už víte, čím vyčistit připálený hrnec.