Jak vyčistit připálený hrnec?

Občas to potká každého kuchaře či kuchařku. Dojde k připálení hrnce. Čištění připálenin bývá obtížné. Existuje celá řada způsobů vyčištění připálenin. Zvláště účinné jsou tipy našich babiček.

Jak na připálený hrnec?

Solné čištění

  1. Do hrnce nalijeme vařicí vodu.
  2. Pak vsypeme větší množství soli.
  3. Hrnec necháme 24 hodin odstát.
  4. Následně solný roztok uvedeme k varu a krátce povaříme.
  5. Pak zkusíme uvolnit připáleniny ze dna dřevěnou špachtličkou nebo vařečkou.
  6. Solný roztok vylijeme a hrnec dočistíme normálním způsobem.

Jedlá soda to jistí

  1. Do hrnce s připáleninou nalijte vařicí vodu (jen do výšky cca 1 cm nad připáleninu) a nasypte jedlou sodu.
  2. Pokud se připálenina nezačne odlupovat, nechte sodu působit až do druhého dne.
  3. Vodu se sodou vylijte. Pak dočistěte hrnec klasicky drátěnkou nebo hrubou houbičkou.
JESHOOTS / Pixabay
JESHOOTS / Pixabay

Prací prášek nejen na praní

  1. Dejte lžičku pracího prášku do  ½ – 1 litru horké vody.
  2. Cca 5 minut směs povařte.
  3. Připáleninu sloupnete ze dna.

Nyní už víte, čím vyčistit připálený hrnec.

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)