Jakmile vykoukne sluníčko, táhne nás to všechny k vodě. V tom případě ale musíme do plavek. A pokud opět potřebujeme sundat nějaké to kilo, není účelem nejíst, ale potraviny dobře dávkovat.
Být štíhlí a nemít nadváhu znamená být zdravější a lépe se pohybovat. Vypadá na nás lépe každé oblečení a vypadáme mladší. S kily navíc se více potíme a často trpíme bolestmi kloubů a dalšími neduhy. Touha po štíhlosti a zdravém těle vyžaduje upravení jídelníčku a velikosti porcí. U mnoha potravin je třeba upravit jejich dávkování. Na velikosti porce záleží. Český nešvar v restauracích, kdy je důležité, aby toho bylo na talíři hodně, zavání špatnou nutriční hodnotou a mnoha kaloriemi. To je samozřejmě špatně. Proteiny jsou nesmírně důležité pro budování i udržení svalové hmoty.
Tip: Šokující pravda o všech dietách! Tomu neuvěříte.
Když máme rádi sýry a mléčné výrobky
Mléčné výrobky a sýry jsou bohaté na bílkoviny a vápník. Je třeba sledovat obsah tuků. Na porci připadá maximálně 100 g. U čerstvého sýru cottage lze až 150 g. U gervais vybírejte přírodní formu. U tvrdého sýry nebo camembertu volte obsah tuku do 20 %, při výdeji energie, tak do 30 %. Většina sýrů má ale více. Mléčné výrobky vybírejte neochucené, nejlépe zakysané a zapomeňte na varianty light, která je místo tuků nacpaná notnou dávkou cukru. Je tedy třeba číst informace na obalech.
Jak je to s vajíčky
Vajíčka určitě nezvyšují cholesterol, pokud je jíte v rozumné míře. Navíc je to další velmi kvalitní protein. Dodáte tělu řadu vitaminů skupiny B, E, selen, zinek, železo a bílkoviny. Koluje ale o nich tolik mýtů, že se jim mnoho lidí už raději vyhýbá. Důležitá je i jejich úprava. Vařené vajíčko je nejlepší. Jedna porce jsou maximálně dvě vejce. Pak je u vajíček i sýrů také důležité množství příloh v podobě celozrnného pečiva, tedy sacharidů, kde by neměla dávka přílohy při hubnutí přesáhnout 50 g.
Když si dopřejete těstoviny
Tato italská specialita je opředena mýtem kvůli sacharidům. Není třeba je ale vyloučit úplně. Mají totiž super glykemický index. Při jejich výběru dbejte na kvalitu, vybírejte těstoviny ze semoliny anebo celozrnné, které uvařte aldente. Zapomeňte na kalorické smetanové a sýrové omáčky, nebo si tak dopřejete hotovou kalorickou bombu. Dodržte zmíněné množství 50 g a doplňte je notnou dávkou zeleniny, libového masa, šunky či ryby.
Brambory a rýže
Jde o jednu z nejběžnějších příloh v české kuchyni a rozhodně lepší variantu než knedlíky. Mají dostatek vlákniny, vitaminu C a draslíku. Vysoký obsah škrobu bramborám zvedá glykemický index. Důležitou roli opět hraje jejich úprava. Nejlepší jsou pečené na pečícím papíru bez tuku nebo vařené ve slupce, nejlépe v páře. Porce brambor se má pohybovat opět na 50 g, stejně jako porce rýže. Určitě vyměňte bílou rýži za celozrnnou, kde slupky obsahují vlákninu, minerály a vitaminy.