Cukr se v dnešní době vyskytuje snad všude a ve velkém množství. Mnohdy i tam, kde jej vůbec nečekáme. Podívejme se, v kterých v jídlech a potravinách byste ho vůbec nečekali. Představíme si i nejnovější trendy ve světě. Podle nich cukr konzumují ekonomicky slabší jednotlivci i celé země.
Cukr je v dnešní době levná potravina a přidává se do mnoha potravin, aby tak nahradila mnohem dražší suroviny. Jde o zcela známý fakt, který nelze popřít. Následkem je, že mnoho lidí na světě zcela rapidně přibírá na váze a objevují se u nich rozličná, civilizační onemocnění, jakými jsou obezita, cukrovka či vysoký krevní tlak, které doslova vládnou světem.
Chudoba a strava jdou ruku v ruce
Mnoho lidí na světě je i dnes úplně pod hranicí nebo těsně na hranici chudoby. Zdravá a vyvážená strava je pro ně neznámým pojmem a často i cenově nedosažitelným, i když se stravují nejlépe, jak umí a na co mají finance. Jde o to, aby přežili. Jejich strava nemá zrovna nejzdravější a nejkvalitnější složení. Často se skládá z velkého množství sacharidů a tuků. Obsahuje pouze velmi málo živin a důležitých vitamínů. Dá se tedy dospět k závěru a tvrdit, že sacharidy jsou jídlem chudých.
Cena a nutriční hodnota potravin
To by ale bylo velmi zjednodušené tvrzení. Levné nemusí být automaticky vždy nezdravé. V Americe, kde je s obezitou obyvatelstva problém již dlouhá léta, došly často prováděné výzkumy zaměřené právě na tuto problematiku k zajímavým názorům. Vědci zjistili přímou spojitost mezi lidmi, kteří trpí nadváhou, případně jsou velmi obézní a jejich finančním příjmem. Ten byl v těchto případech vždy nižší. Porovnali je s lidmi, kteří vydělávali více peněz a současně byly i ve většině štíhlejší.
Výsledky průzkumů
Proběhl experiment, co kupuje člověk, který má na jídlo k dispozici pouze 1 dolar. Takoví lidé chtějí své peníze využít co nejlépe. Dávají přednost potravinám s co možná nejvyšší energetickou hodnotou, jako sušenky, oplatky, čokolády a podobné kalorické bomby. Nikdy nemíří ke zdravým potravinám, jako je ovoce či zelenina. Potraviny plné jednoduchých cukrů, tuků a soli mnohem lépe chutnají, uspokojí chuťové buňky a jsou levné. Jde o přirozené chování lidí s nízkým příjmem.
Jak se stravovat, nepřibrat a ušetřit
Vždy je lepší vařit z čerstvých potravin. Nekupovat nejmodernější polotovary, které jsou drahé. Přinášíme tedy pár cenově dostupných a nutričně bohatých tipů potravin. Jde o neslazené ovesné vločky, celozrnnou rýži i těstoviny, vejce, ryby, klidně i konzervované, luštěniny, jako je fazole, čočka, kysané zelí nebo klasické bílé jogurty, které nejsou slazené. Náš jídelníček může být mnohem pestřejší, zdravější, chutnější, může výborně chutnat a zároveň být nenáročný na naši peněženku.