O chia semíncích se hovoří stále častěji. Jejich příznivé účinky na náš organismus jsou úžasné. Jsou zdravé, lehce stravitelné a mají univerzální použití. Před konzumací je lepší je namočit, umlít nebo je nechat naklíčit.
Chia semínka k nám pronikla z Mexika, kde se k nim váže hned několik starých legend. Podle jedné z nich jejich chia semínka milovali zejména aztéčtí bojovníci, protože jim dodávala energii a vytrvalost. Ti také tvrdili, že 1 lžíce chia semínek je udrží při síle až 24 hodin. Díky nim pak zvládali běhat velmi dlouhé vzdálenosti a bojovat. Chia semínka oceňovali již Mayové a Aztékové. Pojďme se podívat na skutečné přednosti chia semínek.
Chia semínka a obsah látek
Chia semínkům nelze upřít bohatý obsah živin. V 30 g semen je zastoupeno 9 g tuků, přičemž převažují omega-3 tuky nad omega-6 tuky. Vláknina tvoří 11 g a proteiny 4,4 g. Dále je velmi zajímavý obsah minerálů a stopových prvků. Za zmínku určitě stojí zejména vápník, fosfor a mangan. V menším množství je v nich zastoupen draslík, zinek a měď. Při pravidelné konzumaci chia semínek můžete získat mnoho podnětů ke zlepšení zdraví. Jsou výborným zdrojem energie. Jedná se o potravinu, která uvolňuje energii postupně.
Přednosti chia semínek
Jedna porce v podobě 30 g semínek obsahuje 137 kcal, zdravé tuky, kvalitní proteiny, dostatek vlákniny, minerály a stopové prvky. Podporují zdraví kostí, protože jsou dobrým zdrojem vápníku. Chia semínka pomáhají při budování svalové hmoty díky obsahu proteinů a dalších důležitých látek, které podporují dobrou kondici našich svalů. Zpomalují proces stárnutí kvůli vysokému obsahu antioxidantů působících proti volným radikálům. Jsou prospěšné pro trávicí trakt díky vláknině. Pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, zabraňují přejídání i vzniku cukrovky. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Omega-3 tuky jsou důležité pro zdravé srdce a mají protizánětlivé vlastnosti. Vápník a fosfor podporují zdraví zubů.
Jak konzumovat chia semínka
Můžete si je zamíchat do ovocných či zeleninových šťáv, použít jako přísada do jogurtů, kaší nebo müsli. Začínejte s jejich konzumací postupně a zvyšte příjem tekutin. Mají dobré hydrofilní vlastnosti a udrží v organismu vodu. Semena je dobré před konzumací namočit, umlít nebo je nechat naklíčit. Namočte je do vody v poměru 1:10. Vezměte 1,5 polévkové lžíce chia semínek a dejte je do šálku vody. Počkejte alespoň 30 minut, dokud nevytvoří gel. Výborná jsou i umletá jako mouka. Chia můžete rozemlít a nahradit jimi část mouky v receptech na palačinky, lívance či sušenky a zvýšit jejich výživovou hodnotu. Klíčení znásobuje obsah prospěšných látek. Klíčení semínek trvá asi 3 až 4 dny a nemusíte během klíčení měnit vodu. Pak je přidejte do salátů a pomazánek.