Milujete cereálie, protože jsou jednoduché a rychlé na přípravu? Stále se o nich mluví, jako o zdravém jídle. Podívejme se, zda jsou opravdu tak zdravé, jak se o nich traduje.
Cereálie se vyrábí z průmyslově zpracovávaného obilí. Nejčastěji je konzumujeme s mlékem, jogurtem, ovocem, semínky a ořechy. Miska s cereáliemi je tak obohacena o tolik potřebné vitamíny a minerály. Každodenní konzumace cereálií ve formě snídaně však nemusí být až tak zdravá. Většina cereálií totiž obsahuje velké množství přidaného cukru, který je v dnešní době největším strašákem ve výživě. Cukr stojí za naší nadváhou a obezitou, ale i za velkým množstvím nemocí. Mnoho z nás konzumuje sladké potraviny, obohacené o průmyslově zpracovávané cukry v enormním množství.
Jak je to s cereáliemi
Většina cereálií obsahuje vysoké množství průmyslově zpracovávaného cukru, který tvoří druhou nebo třetí přidanou surovinu. Přebytek konzumace cukru vede ke zvýšení rizika onemocnění cukrovkou 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a rakovině. Konzumací sladkých cereálií pak dosáhnete pouze zvýšení hladiny cukru v krvi, což současně vede i ke zvýšení hladiny inzulínu. Za pár hodin nám hladina cukru v krvi rychle klesne a naše tělo se začne dožadovat další porce s vysokým obsahem sacharidů. To pak vede k opakovanému přejídání a k neutuchajícímu pocitu hladu.
Označení cereálií
Označení cereálií je často zavádějící. Obecně jsou označovány za zdravou potravinu, nutričně bohatou na vitaminy a minerály. Zavádějící je zejména označení jako nízkotučné a celozrnné. Stejně tak zavádějící je i označení fit nebo bio. Pokud se podíváme na detailní složení, často uvidíme právě rafinovaný cukr a obilniny. Marketing tak skvěle funguje. Ke zdravým cereáliím má však produkt často velmi daleko. Často jsou také cereálie zacílené na děti. Obaly nesou obrázky se zvířátky a postavičkami z pohádek. Často jsou podobné dárky i uvnitř balení. Cereálie jsou tak snadno spojeny se zábavou a „zdravým jídlem“, i když někdy zcela mylně.
Jak vybírat cereálie
Vybírejte vždy takové cereálie, které obsahují na jednu porci nejméně 3 g vlákniny a zasytí vás na delší dobu. Vybírejte i ty, které neobsahují rafinovaný cukr a obilniny. Při výběru cereálií vybírejte i takové, které obsahují alespoň 5 až 10 g proteinů na jednu porci. Proteiny prodlužují stav sytosti a redukují chuť k jídlu. Dávejte si velký pozor na velikost porcí. Zobrazená velká miska s cereáliemi zalitá mlékem je zavádějící. Nelze je konzumovat neomezené množství. Velikost porce se vám často vejde do malé dlaně. Existují i mnohem zdravějších snídaně, než jakými jsou cereálie.