Listy libečku mají blahodárný vliv na plíce, čistí krev a pomáhají i při hubnutí. Libeček znaly naše babičky a nedaly na něj dopustit. Jeho využití je opravdu všestranné.
Libeček má unikátní chuť a nezaměnitelnou vůni. Chutná nasládle a mění se do nahořklých tónů. Dá se s ním nahradit mnoho koupených směsí polévkové koření. Nejde však jen o koření.
Libeček a zdraví
Má příznivé účinky na močové cesty, je močopudný a pomáhá při bolestivých zánětech. Podporuje tvorbu trávících enzymů, usnadňuje trávení, zrychluje metabolismus, působí proti nadýmání a plynatosti. Chrání před záněty kloubů, podporuje zdravé klouby, pomáhá při revma, artróze, dně i při zvětšené prostatě. Zlepšuje krevní oběh, pomáhá při žlučníkových komplikacích, podporuje správnou funkci plic. Pomáhá k redukci hlenu v plicích, zlepšuje dýchání a výměnu kyslíku v těle. Silice libečku uvolní plicím už po 4 dnech užívání. Quercetin je sloučenina obsažená v libečku, která tlumí uvolnění histaminu a pomáhá při alergiích. Jeho aroma uvolňuje napětí, odstraňuje stres a má pozitivní vliv na psychiku.
Hlavní blahodárné účinky libečku
- podporuje trávení, urychluje metabolismus a napomáhá hubnutí
- podporuje vylučování žluči a je prevencí onemocnění žlučníku
- odstraňuje plynatost a nadýmání
- čistí krev i cévy a je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním
- má močopudné účinky, eliminuje záněty močového měchýře, ledvin a vylučovací soustavy
- odvodňuje, odstraňuje otoky a při nadměrném solení čistí tělo od nadbytečného sodíku
- pročišťuje dýchací cesty, zbavuje hlenu a usnadňuje dýchání
- výluh z libečku (včetně kořene) pitý 3x denně ulevuje kloubům, při revma, artróze a dně
- pomáhá při chřipce, viróze, bakteriální infekci i nachlazení a je skvělou prevenci
- je vhodný do omáček, polévek, k masu i při vaření brambor
- lístky uchováte i mražené nebo sušené
- čerstvé slouží jako odpuzovač škůdců ve spížích a potravinových skříňkách
Využijte celou rostlinu
Kořeny libečku se dají sušit, rozdrtit, umlít a použít jako koření do pokrmů. Listy a stonky se dávají do vývarů, omáček, k masu i do salátů. Mladé listy dodají pokrmům aromatickou vůni připomínající celer. Listy lze sušit a vyrábět z nich různé druhy domácího koření, ochucené soli a domácí vegety. Listy lze sbírat během celé sezóny. Kořen libečku až ve třetím roce na podzim.
Jak pěstovat libeček
Stačí vám 1 rostlina, která se velmi rychle rozrůstá. V březnu, nejpozději v dubnu vysejte semena libečku v zahradě. Při rozmnožování z řízků odřezky zapíchněte do půdy a nechte zakořenit. Můžete si také zakoupit sazenice a vysadit si je na zahradě nebo do větší nádoby. Libeček je velmi odolný a přezimuje. Vyhovuje mu polostín a dostatkem vláhy hlavně za horkých letních dnů.
Odvar z libečku
1 lžičku nasekaných listů povařte 10 minut ve 250 ml vody. Konzumujte při zánětech močových cest a pro detoxikaci po nadměrném požití alkoholu a nikotinu. Můžete si připravit výluh z libečku včetně kořene a pít jej alespoň 3x denně pro ulevení kloubům, při revma, artróze a dně.
Tekuté koření nejen do polévky
Potřebujeme listy libečku i se stonky, 400 ml vody, lžičku soli a lžičku čerstvé či sušené majoránky a 2 lžíce slunečnicového oleje. Libeček pořádně omyjeme a umeleme na masovém mlýnku. Dáme ho do hrnce, přidáme vodu a vaříme 15 minut. Směs scedíme přes bílé plátno a pořádně vyždímáme. Do tekuté směsi přidáme sůl, majoránku a olej a vařením výluh zredukujeme na polovinu. Nalijeme jej do čistě vymytých sklenic a obrátíme je dnem vzhůru. Přidáváme do polévek a omáček.