Obsah purinů v potravinách: Proč ho neřešit jen kvůli dně?

Puriny jsou součástí všech živých rostlinných i živočišných buněk. Molekuly jsou tvořeny atomy uhlíku a vodíku. Jsou také součástí DNA i RNA. Proč si tedy hlídat jejich příjem, i když nemáme dnu a jak poznat první příznaky, kdy nám puriny škodí.

Konkrétně adenin a guanin vytváří vodíkové můstky s pyrimidinovými bázemi thyminem a cytosinem a také páry bází, které následně kódují genetickou informaci v DNA. V informačních mRNA savců nacházejí i minoritní purinové báze, jako je například N6-methyladenin, N6,N6-dimethyladenin a N7-methylguanin.

Základní druhy purinů podle původu

  • Endogenní puriny si tělo vyrábí samo
  • Exogenní puriny přijímáme z pokrmů a nápojů

Exogenní puriny

Exogenní puriny přijímané potravou se rozkládají v játrech. Vznikajícím odpadním produktem je kyselina močová, která se uvolňuje do krevního oběhu postupně až do ledvin a z nich se vylučuje močí z těla. Nadbytek kyseliny močové v krevním oběhuhyperurikémie způsobuje tvorbu ledvinových kamenů nebo zánětlivou nemoc – dnu. S vysokou hladinou kyseliny močové však nemusíte mít příznaky. Asymptomatická dna má často náhlé příznaky dny hlavně v noci.

Obsah purinů v potravinách: Proč ho neřešit jen kvůli dně? 2

Příčiny nadbytku kyseliny močové v krvi

  • Obezita
  • Nadbytek alkoholu
  • Přebytek nasycených tuků
  • Inzulinová rezistence
  • Potíže s ledvinami
  • Snížení funkce štítné žlázy
  • Nadměrné užívání diuretik
  • Genetika

Jak odhalit kyselinu močovou v krvi

  • Intenzivní bolest kloubů – zánět hlavně v palci na noze, ale i jiném kloubu, jako je kotník, koleno, loket, zápěstí či prsty. Bolest je nejsilnější 4 až 12 hodin, pak se zmírní, ale přetrvává i týdny. Další ataky jsou více intenzivní a postihují více kloubů.
  • Zarudnutí a otok – okolí postižených kloubů je zarudlé, oteklé a citlivé na dotek, kůže je lesklá a napnutá.
  • Omezená hybnost – chronická kloubní deformita a významné potíže s hybností.
  • Tofy – úložiště kyseliny močové, drobné hrbolky pod kůží, hlavně na uších, pažích a jiných místech.
  • Horečka, zimnice, malátnost a bolest v zádech.

Nadbytek kyseliny močové v krvi a nízkopurinová dieta

Pokud již trpíte žlučovými kameny nebo dnou, je třeba vsadit na dietu chudou na puriny. Při ní upřednostňujete potraviny s nízkým obsahem purinů a současně se vyhýbáte potravinám a nápojům blokujícím metabolismus purinů, hlavně alkoholu, vnitřnostem, mořským plodům a obecně nasyceným tukům.

Nízkopurinová dieta je vhodná už i pro ty, co mají zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nutné je pít dostatek čisté a neperlivé vody pro podporu trávení a snížení koncentrace kyseliny močové v krvi, alespoň 8 a více sklenic denně. Pokud se ptáte na obsah purinů v kysaném zelí, které se pokládá za superpotravinu podporující metabolismus, je to 8 mg na 100 g.

Obsah purinů v potravinách: Proč ho neřešit jen kvůli dně? 3

Potraviny s vysokým obsahem purinů

  • Pivo a výrobky ze sušeného droždí a čerstvých kvasnic
  • Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
  • Mořské plody, další měkkýši, sardinky, ančovičky, sleď, makrela
  • Všechny potraviny s nasycenými tuky
  • Mladé maso, tedy kuřecí, telecí a podobně
  • Zvěřina
  • Vnitřnosti, tedy játra, mozek či ledvinky z hovězího masa

Potraviny se středním obsahem purinů

  • Ovocné šťávy bez přidaného sirupu
  • Masové vývary
  • Pšeničné otruby a klíčky maximálně 1/4 šálku denně
  • Ovesné vločky maximálně 2/3 šálku denně
  • Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso maximálně 120 až 180 g denně
  • Fazole, čočka a hrách maximálně 1 šálek denně
  • Chřest, špenát, houby, zelený hrášek a květák maximálně 1/2 šálku denně

Potraviny s nízkým obsahem purinů

  • Káva a čaj
  • Vejce
  • Ovoce
  • Mléčné výrobky
  • Semínka, ořechy a ořechová másla
  • Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů
  • Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev či listová zelenina apod.

Obsah purinů v potravinách: Proč ho neřešit jen kvůli dně? 4

Puriny tabulka – Průměrný obsah purinů na 100 g potraviny

Maso a uzeniny

  • Vepřové               48 mg
  • Telecí                   48 mg
  • Skopové               46 mg
  • Hovězí                  40 mg
  • Kuřecí                   40 mg
  • Králičí                   38 mg
  • Zvěřina                 37 mg
  • Anglická slanina 25 mg
  • Šunka                    24 mg

Vnitřnosti

  • Telecí brzlík             400 mg
  • Játra                          95 mg
  • Ledvinky                  80 mg

Ryby

  • Sardinky                   120 mg
  • Sleď                             69 mg
  • Pstruh                         56 mg
  • Kapr                            54 mg
  • Štika                           48 mg
  • Losos                          22 mg

Mléko a vejce

  • Žloutek                     5 mg
  • Vejce                         2 mg
  • Mléko                       1 mg
  • Bílek                         1 mg

Tuky, ořechy a kakao

  • Kakaový prášek 1900 mg
  • Lískové ořechy       10 mg
  • Mandle                      9 mg
  • Vlašské ořechy        8 mg

Mouka, pekárenské produkty

  • Ovesné vločky     30 mg
  • Celozrnný chléb  14 mg
  • Bílé pečivo             8 mg
  • Pšeničná mouka   0 mg

Brambory, luštěniny a zelenina

  • Zelený hrášek  80 mg
  • Čočka                70 mg
  • Hrách               45 mg
  • Fazole              44 mg
  • Špenát             23 mg
  • Chřest              14 mg
  • Květák             10 mg
  • Celer                10 mg
  • Kysané zelí       8 mg
  • Brambory         6 mg
  • Kapusta             6 mg
  • Ředkvičky         6 mg
  • Kedlubny          5 mg
  • Fazolové lusky 5 mg
  • Okurky              3 mg
  • Mrkev                2 mg
  • Cibule                1 mg

Ovoce

  • Jahody             5 mg
  • Borůvky           2 mg
  • Hrušky             1 mg

Obsah purinů v potravinách: Proč ho neřešit jen kvůli dně? 5

Pozor na koncentrované puriny

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, hlavně kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou vyvolat záchvat dny. Proto ho nahraďte vínem. Podle studie kvasinky v pivu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství vína, tedy 1 sklenička naopak hladinu mírně snižuje.

Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva mohou spouštět záchvaty sny stejně jako klasická piva. Alkoholické pivo podle výzkumů zvyšuje hladinu kyseliny močové o 6,5 %, nealkoholické pivo o 4,4 %. Většina purinů v pivě pochází z pivovarských kvasnic, proto je dobré vsadit na lehčí piva nebo ležáky.

Zásady nízkopurinové diety proti dně

  • Základ stravy – potraviny s obsahem purinů méně než 50 mg/100 g
  • Omezení potravin – s obsahem purinů kolem 50–150 mg/100 g
  • Vyřazení potravin – s obsahem více než 150 mg/100 g

Studie potvrdila, že středomořská strava snižuje riziko nadbytku kyseliny močové v krvi, má skvělé antioxidační účinky a pomáhá proti zánětům v těle.

Změna životního stylu

Kromě diety proti dně a omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná i celková změna životního stylu. Chce to méně stresu. Pokud máte v těle vyšší obsah kyseliny močové v krvi, dopřejte si více fyzického pohybu, dodržujte pitný režim v podobě neperlivé čisté vody, dopřejte si více odpočinku, relaxace i spánku.

Zdroj: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0097646

Zdroj: https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/68/10/1263/568631?login=false

Zdroj: https://www.beeradvocate.com/articles/10694/drinking-pains-beer-and-gout/

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)