Máte rádi špízy? Podívejte se na naše recepty, pár jich pro vás máme. Určitě si na nich pochutnáte a podle preferencí můžete se surovinami pružně improvizovat.
Rozlítané špízy
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 1 brambor
- 5 cherry rajčátek
- 1 šlehačka
- Sůl
- Pepř
- Koření na kuřecí maso
Postup:
Kuřecí maso si nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a okořeníme. Nakrájíme si papriku, cibuli i brambory. Vezmeme pekáč a střídavě na něj skládáme brambory, cibuli, papriku a proložíme i rajčátkem. Znovu osolíme a opepříme, pak zalijeme šlehačkou, přiklopíme víkem a dáme péct do trouby na 200 °C na 60 minut.
Špízy v troubě podle Pohlreicha
Suroviny:
- Vepřové maso – krkovice
- Klobása
- Červená paprika
- Slanina
- Žampiony
- Červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 7 lžic rostlinného oleje
- Grilovací koření
- Brambory jako příloha
Postup:
Nejprve si nakrájíme vepřové maso na kostky. Můžete použít i kuřecí. V menší misce si smícháme 7 lžic olivového oleje s grilovacím kořením a prolisovaným česnekem. Větší část marinády použijeme kostky masa, naložíme ho ze všech stran a marinujeme přes noc v lednici. Zbytek marinády necháme na potření.
Červenou cibuli a papriku nakrájíme na větší kusy a klobásu na středně tenká kolečka. Na špejle postupně na střídačku napícháváme připravené suroviny.
Brambory oloupeme a nakrájíme a dáme je do poloviny pekáčku. Špízy vyložíme na druhou polovinu špekáčku a brambory i špízy ještě potřeme zbytkem marinády.
Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme špízy asi 45 minut. Jakmile jsou brambory pěkně zlaté a maso se zeleninou dostatečně opečené, pekáč vyjmeme. Špízy podáváme s bramborami a domácí tatarskou omáčkou.
Vepřové špízy
Ingredience:
- 600 g vepřové krkovice
- 1 střední cuketa
- 8 žampionů
- Uzená sůl
- Pepř
- Červená paprika
- Mletý zázvor
- Kari koření
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
Postup:
Na marinádu dáme 2 lžíce olivového oleje, lžičku papriky, půl lžičky pepře, lžičku kari, půl lžičky mletého zázvoru a přidáme rozmačkané stroužky česneku plus se solí.
Maso nakrájíme na plátky a v marinádě necháme klidně do druhého dne. Pak napichujeme nakrájené suroviny střídavě na špejle, které můžeme předem namočit do vody, hlavně pokud špízy grilujeme a neděláme v troubě.
Pak dáme marinované špízy na gril a pomalu grilujeme asi půl hodiny. V troubě pečeme špízy asi 45 minut na 200 ⁰C. Vhodnou přílohou je salát, bageta, brambory nebo rýže.