Ryby, zejména ty mořské, patří mezi nejzdravější pokrmy, které si můžete dopřát. Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin i vitamínu D.
Mořské ryby v čele s lososem
Mořské ryby, jako je losos, jsou plné omega-3 masných kyselin, které je nutné pravidelně do těla doplňovat, aby dorovnaly hladinu omega-6 mastných kyselin, které už nepatří mezi ty nejprospěšnější. Ryby snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a dodají nám notnou dávku vitaminů A, D a z vitaminů skupiny B zejména B6, B3 a B12. Losos obsahuje i minerální látky, jako je magnézium, jód, vápník a selen. Má skvělou schopnost zasytit na dlouhou dobu a málo kalorií.
Losos a dieta
I když jsou mořské ryby včetně lososa tučné, jde o zdraví prospěšný tuk. Proto mezi pozitiva konzumace ryb patří i to, že jsou vhodné i při dietě,- Zdravé tuky neohrožují hladinu viscerálního tuku, tedy podkožního břišního tuku. Připravte si proto jeden z nejoblíbenějších receptů lososa na pánvi. Je to rychlý oběd i večeře.
Losos podpoří tvorbu serotoninu
Mořské ryby, jako je losos, umí navíc v těle podpořit tvorbu takzvanému hormonu štěstí serotoninu. Kromě fyzického zdraví proto podpoříte i skvělý stav vaší psychiky. Serotonin nastartuje v mozku příjemné pocity klidu, pohody a dobré nálady, které jsou v dnešní hektické době velmi důležité. Má přímý vliv i na náš kvalitní spánek, zmírnění migrény a tlumení mnoha dalších druhů bolestí.
Losos na másle na pánvi
Potřebné ingredience:
- 4 filety lososa
- 4 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- 100 másla
- olivový oleje na osmažení
Postup přípravy:
Na plotnu si přichystejte pánev, na které si podle velikosti lososových filet rozpálíte dostatek olivového oleje. Filety z lososa vždy smažte kůží dolů. Položte je na pánev s olejem, přidejte tymián a drcený česnek a opékejte asi 4 minuty.
Pak sundejte pánev z varné desky a přidejte máslo, které se vám ihned rozpustí působením zůstatkového tepla pánve. Filety v másle obracejte tak, aby se obalily v rozpuštěném másle.