Poslední aktualizace: 31.12.2017
Vánoční cukroví už si drží tradici od dávných oslav zimního slunovratu úzce spjatých s obřadním pečivem s mocnou ochrannou silou. Dnešní podobu mu dalo až 20. století, kdy se začal hojně používat bílý cukr, bílá mouka a máslo. Klidně mu ale dejte podobu vlastní a zkuste naše netradiční cukroví ze sladkých tyčinek.
Vánoční cukroví ze sladkých tyčinek nejen z čokolády
Dříve bylo zvykem, že se na Vánoce peklo 7 druhů cukroví. Někde to ale bylo i 9 či 12 jako měsíců v roce. Času je ale čím dál méně a málokomu se už dnes chce stát celé dny a noci u trouby. Zvolte tedy kompromisy. Klidně přenechejte pečení klasického cukroví babičkám, anebo si jej obědvejte v cukrárně. Vytvořte si vlastní, neotřelou verzi vánočního cukroví. Zvolte dostupné suroviny a snadnou, rychlou přípravu.
Než se pustíte do pečení
Tyčinky Margot, Margot Artemis, ale i Koko nebo Milena do cukroví nemusíte strouhat, stačí je jen promnout mezi prsty a rozdrobit. Na polevu klidně místo čokolády použijte rozpuštěnou tyčinku Ledové kaštany, které vytvoří lesklý povrch. Nepřidávejte ale do ní máslo, jinak vám hodně zhoustne. Pokud krájíte kandované ovoce, občas protáhněte nůž v hladké mouce, aby tak nelepil. Lískové oříšky nasucho opražte v plechovém hrnku, protřepte, a až začne slupka praskat, snadno je tak zbavíte slupky, když je pak promnete v čisté utěrce. Pokud opražíte strouhaný kokos jen tak na sucho na teflonové pánvi dostane cukroví výraznější vůni a aroma.
Nepečené kuličky z Margotek
- 4 tyčinky Margot
- 100 g cukru krupice
- 200 g sušeného polotučného mléka
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 ml vody
- 125 g másla
- 40 lískových oříšků
- strouhaný kokos na obalení
Máslo a cukr rozpusťte ve vodě, přidejte sušené mléko, kokos a rozdrobené tyčinky Margot. Smíchejte, až vznikne tužší lepivá hmota, kterou v případě potřeby zahustěte kokosem. Těsto nechejte zchladnout a pak v dlaních do kousku hmoty, zabalte lískový oříšek a kuličku obalte poválením ve strouhaném kokosu.
Kuličky z Mileny a Ledových kaštanů
- 15 tyčinek Milena
- 2 tyčinky Ledové kaštany
- 150 g dětských piškotů
- 40 kandovaných třešní
Tyčinky Milena rozdrobte mezi prsty, rozdrťte piškoty a obojí smíchejte a dobře prohněťte. Do kousků těsta zabalte kandované třešně a vytvořte kuličky. Ledové kaštany rozpusťte ve vodní lázni a polevou potáhněte do poloviny každou kuličku tak, že ji do ní namočíte a pak ji lze třeba ještě obalit i v barevné čokoládové čočce.
Lahodné košíčky Artemis
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 125 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
- 6 tyčinek Margot Artemis
- 5 žloutků
- 150 g másla
- 100 ml šlehačky
- 50 g cukru krupice
Poleva:
- 4 tyčinky Ledové kaštany
Mouku smíchejte s cukrem, změklým máslem, žloutkem a vanilkovým extraktem a vypracujte hladké těsto, které pak po kouscích vtlačte do formiček v tenké vrstvě. Košíčky pečte 10 až 12 minut v troubě při 180 °C. Žloutky spojte se smetanou, cukrem a nadrobenou tyčinkou Artemis, směs zahřejte, míchejte do doby než se začne vařit a houstnout. Pak směs sundejte z plotny, dejte vychladnout a vyšlehejte s máslem. Košíčky naplňte krémem a postříkejte je polevou vytvořenou z ledových kaštanů rozpuštěných ve vodní lázni.
Laskonky s tyčinek Koko
- 5 tyčinek Koko
- 175 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g tuku
Krém:
- 200 g másla
- 100 g oloupaných strouhaných mandlí
- 3 lžíce mléka
Mouku smíchejte s cukrem, změklým máslem a nadrobenými tyčinkami Koko. Vypracujte hladké těsto, rozválejte na 3 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Vyrovnejte je na plech s pečicím papírem a vložte na 8 minut do trouby vyhřáté na 180 °C a pak nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte s mlékem a mandlemi a krémem k sobě slepte kolečka.