Pro správné skladování potravin je důležitá vhodná teplota, vlhkost i množství světla. Ty mohou ovlivnit trvanlivost a kvalitu uchovávaných potravin. Je třeba si v kuchyni vytvořit systém.
Nenechávejte pečivo v igelitovém pytlíku a dejte jej do chlebníku. Rajčata a salátové okurky v lednici mouční a ztrácí chuť. V misce při pokojové teplotě dozrají. Příliš nízká teplota nesvědčí ani citrusům, banánům, ananasu, melounu, mangu a dalšímu tropickému ovoci. V chladničce rychle změknou a plesniví. Správně uskladněné potraviny si zachovají přirozené aroma, nutriční hodnoty i delší trvanlivost. Máme pro vás pár dalších užitečných rad a typů.
Tip: Jak na čistou domácnost rychle a efektivně?
Suché potraviny a jejich uskladnění
Do kuchyňské skříňky a zásuvek patří suché potraviny, jako těstoviny, luštěniny, rýže, cukr, mouka, ořechy, čaje, koření, konzervy, sladké i slané pochutiny pečivo a další druhy potravin nepodléhající rychlé zkáze. Je zde relativně nízká vlhkost a teplota kolem 20 ˚C, která zajistí potravinám uchování kvality i aroma. Sypké potraviny přesypte do skleněných nebo plastových dóz, které jdou dobře uzavřít, ať se do nich nedostanou moly. Pečivo vyndejte z mikrotenového sáčku a dejte jej do bochníku, jinak začne plesnivět.
Co patří do sklepa či do komory
Sklep v rodinném domě, chladná komora či spížka, která je dobře větraná a chladná tvoří vhodné prostředí. Zde by měla být teplota mezi 0 až 10 ˚C. Místnost by měla být tmavá, s trochu vyšší vzdušnou vlhkostí. To zajistí dlouhou životnost bramborám, cibuli, česneku a další zelenině. V panelákovém bytě, je to problém. Brambory zesládnou, pokud je vystavíte teplotě nižší než 5 ˚C a při vyšší teplotě zase vyklíčí. Brambory s klíčkem delším než 5 cm obsahují velké množství pro zdraví člověka škodlivého solaninu. Cibule a česnek při nižší teplotě začne hnít. Mrkev, celer a petržel se rychle kazí.
Skladování v chladničce
Chladnička a její spodní šuplíky, kam se v lednici nedostane tolik chladného vzduchu a teplota je tu kolem 10 ˚C, slouží k uchování zeleniny, kterou rychle zkonzumujete. Chladnička je určena pro uskladnění mléčných výrobků, sýrů, vajec, másla, masa a dalších potravin určených k rychlé spotřebě. Nejen chlad, ale i tma zajistí jejich kvalitu po určitou dobu. Vajíčka a otevřené mléko by se nemělo skladovat ve dveřích lednice, kde časté otevírání a střídavá teplota urychlí zkázu potravin.
Co dáme do mrazáku
Mrazící prostor v mrazničce slouží k dlouhodobému uskladnění potravin. Pomocí hlubokého zmrazení prodloužíme životnost masu, zelenině, houbám i pečivu. Z ovoce a zeleniny si lze vytvořit zásoby na zimu. Kvalitu si potraviny uchovají maximálně rok. Pak by se už neměly konzumovat, proto na to nezapomínejte.