Abychom ušetřili peníze a životní prostředí, používáme nižší teploty při praní. Moderní materiály se také na větší teplotu prát ani nedají, jinak se srazí. V tomto případě sice zbavíme prádlo nečistot, ale nízkou teplotou se škodlivé mikroorganismy nezničí. Ty hynou až při 60 °C a více. Jak tedy vyprat prádlo tak, aby bylo opravdu hygienicky čisté?
Pračka je tak trochu inkubátorem nejrůznějších druhů virů a bakterií, které se usazují zejména v bubnu, kam se dostanou z vkládaného prádla. Některé typy bakterií jsou navíc mnohem odolnější než jiné. Zejména jde o ty, co způsobují střevní a respirační onemocnění. Většina mikroorganismů je ale usmrcena až při teplotě praní nad 60 °C a ty odolnější dokonce nad 70 °C po dobu 10 minut, což ale životnosti textilií moc nepřidá a moderní materiály se při tak vysoké teplotě srazí a zničí. Vyvařit prádlo v kotli jako naše babičky už nemůžeme, ale něco si od nich přece jen převzít můžeme.
Využijte slunce a vítr
Vlhko a teplo je pro bakterie ideálním prostředím. Prádlo je proto lepší nechat uschnout rychle na přímém slunci, kde ho během sušení načechrá vítr. Ultrafialové záření, které obsahuje sluneční světlo, má dezinfekční a na bílé prádlo i bělící účinky. Pokud nemůžete prádlo pověsit ven, využijte sušičku. Bakterie hubí ale až při vyšší teplotě. Energeticky úsporné programy suší při nízkých teplotách a mikroby nezničí, navíc ničí oblečení. To samé platí i u žehlení. Vše nejde vyžehlit horkou žehličkou a moderní materiály se nežehlí vůbec.
Po nemoci perte prádlo zvlášť a desinfikujte
Pokud perete prádlo po nemoci, neperte jej s prádlem zdravých členů domácnosti, jinak můžete nákazu roznést i na ně. Oblečení, spodní prádlo, pyžamo, ručníky i povlečení nemocného perte odděleně, ideálně na teploty vyšší než 70 °C. Vydezinfikujte vstupní otvor pračky před praním i po praní, než vyndáte prádlo z pračky. Pokud musíte prát na nižší teplotu, používejte prací prostředky s dezinfekční složkou nebo samotnou dezinfekci na prádlo. Ty umí zahubit až 99 % bakterií i při nízkých teplotách nebo ručním praní. Obvykle se vyrábí bez chloru a nedojde ke ztrátě barev nebo podráždění pokožky. Pokud chcete využít přírodní prostředky našich babiček, dejte do hlavního praní a na máchání místo aviváže trochu octa, který změkčí vodu, odstraní pach a zničí viry i bakterie. Z prádla ocet cítit nebude. Kvůli prevenci mikrobů a virů perte prádlo často a neskladujte jej dlouho v koši. Při manipulaci s prádlem si myjte ruce mýdlem, abyste bakterie a viry nešířili dál.
Pravidelně čistěte a dezinfikujte pračku
Při praní se dostává do vody i pračky velké množství bakterií, které se usazují v bubnu. Ze spodního prádla se mohou do pračky dostat bakterie E. coli, viry hepatitidy typu A, rotaviry či viry salmonely. Z ručníků, triček a sportovního prádla zase kožní bakterie typu Staphylococcus. Mikroby se usazují v pračce a roznáší na prádlo z další várky. Alespoň jednou za měsíc pračku vyčistěte koupeným dezinfekčním prostředkem nebo octem se sodou na praní či kyselinou citrónovou. Nastavte teplotu alespoň na 90 °C.