Fazole jsou velmi opomíjené, přesto výživné, zdravé a chutné. V našem jídelníčku by se měly objevovat co nejčastěji. Jsou plné bílkovin a vlákniny. Díky jejich nízké energetické hodnotě je oceníte při snižování váhy. Z mnoha druhů si vyberete i vy.
Proč jíst fazole
- mají nízkou energetickou hodnotu
- 1/2 hrnku fazolí obsahuje jen 95 kcal
- na dlouho zasytí
- pomáhají s hubnutím
- snižují cholesterol
- prospívají srdci
- prospívají lidem se srdečními problémy
- prospívají lidem s diabetem
- působí proti úzkostem a depresi
- jde o silné antioxidanty
- posilují imunitu
- udržují rovnováhu sodíku a draslíku a tím i tekutin v těle
- obsahují mnoho vitaminu C
- obsahují vitaminy K, B1, B2, B3, B6, B9
- obsahují minerály železo, vápník, mangan, hořčík, draslík, sodík, zinek, fosfor
- obsahují velké množství rozpustné vlákniny
- pročistí střeva, upraví vyměšování a zajistí pravidelný odchod stolice
Jak je připravit
Většinou se musejí aspoň 4 až 8 hodin namáčet a hodinu a půl vařit, stojí ale za to. Nemusíte mít obavy z nadýmání, když dodržíte pár zásad. Vodu, ve které namáčíte fazole vylita a dejte čerstvou. Přidejte bylinky a koření, jako je majoránka, dobromysl, oregano, tymián, bazalka, bobkový list, kmín nebo mořské řasy. Pokud si na ně tělo postupně zvykne a stanou se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, nadýmat vás nebudou.
Mungo
Obsahují vysoký obsah hořčíku. Hodí se i k naklíčení, protože nepodléhají hnilobě a plísni. Dodají vám energii. Mají olivově zelenou nebo červenou barvu a chutí tak trochu připomínají hrášek.
Adzuki
Obsahují hodně bílkovin, fosforu a vápníku. Mají jemnou oříškovou chuť. Zasytí na dlouhou dobu a pomáhají při hubnutí. Doporučují se hlavně při onemocněních ledvin. Nemusí se po namáčení slévat voda a tělu prospívá. Doporučuje se popíjení vývaru.
Borlotti
Patří chuťově k nejlepším, i když mají silnější slupku. Mají mírně nasládlou chuť, připomínají ořechy nebo jedlé kaštany. Italové je dávají do polévky minestrone kvůli chuti i vzhledu. Po uvaření si zachovají svůj tvar, nepraskají a jsou pevné na skus. Kromě polévek se hodí i do salátů a pokrmů z jednoho hrnce.
Pinto
Tento druh působí antidepresivně. Mají moučnatou chuť a po rozmixování nahradí jíšku v polévkách a masových šťávách. Jsou vhodné i do směsí s rýží.
Černé oko
Fazole bohaté na kyselinu listovou, důležitou hlavně v počátcích těhotenství, pro podporu růstu plodu. Mají krémovou barvu se skvrnou černé nebo žluté barvy a jemnou a neutrální chuť. Hodí se do polévek a zeleninových nákypů, nejlépe s oreganem nebo tymiánem.
Černé
Mají nasládlou chuť. Výborné jsou rozmixované na pastu s kořením pro zvýraznění chuti. Hodí se do mexických jídel. Namáčejí se na 8 až 12 hodin a 1,5 hodiny se vaří.
Červené
Takzvané chilli fazole se hodí na přípravu chilli con carne. Ubsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, fytosteroly, glykosidy a avonoidy. Hodí se pro sportovce.
Víte že…
Aminokyselina glutamin brání ztrátě svalové hmoty, zejména při hubnutí. Jezte fazole 3 x týdně a budete hubnout mnohem snáz.