Dlouhá léta se traduje, že je třeba brambory ze svého jídelníčku odstranit nebo je alespoň omezit, pokud si chceme udržet štíhlou línii. Na brambory se stále díváme jako na zdroj s nadměrného množství škrobů, které nám přidají faldy v pase. Jenže ono to tak úplně není. Brambory totiž obsahují i kvalitní bílkoviny pro naše svaly. Navíc jsou vhodné pro celiaky a osoby, které trpí nesnášenlivostí lepku.
V mnoha posledních studiích a výzkumech vědci a odborníci stále častěji poukazují na fakt, že brambory mimo uvedených škrobů obsahují i mnoho vysoce kvalitních bílkovin, které nám mohou pomoci budovat a udržovat svalovou hmotu. Bramborové bílkoviny jsou podle nich opravdu velmi kvalitní. Vzhledem k tomu, že se stále více lidí uchyluje k rostlinné stravě a stávají se z nich vegetariáni a vegani, vědci proto neustále hledají další možnosti, jak získat co nejvíce kvalitních bílkovin za pomoci rostlinné stravy, které nám v jídelníčku po vynechání masa velmi často chybí.
Jak jsou na tom rostlinné bílkoviny
Podle názoru mnoha vědců a odborníků totiž rostlinné bílkoviny neposkytují našemu organismu všechny prospěšné aminokyseliny, které nutně potřebujeme. Navíc bývají mnohem hůře stravitelné a pak dochází ke sníženému vstřebávání obsažených živin a nutričních látek. Obzvláště pokud často trpíte výraznou chutí na sladké a neustále máto pocit hladu, je to jasnou známkou toho, že vám chybí ve stravě bílkoviny. Jenže při hledání kvalitních proteinů v rostlinné stravě to není jen tak.
Jak je to s bramborami
Je všeobecně známo, že brambory jsou hlavně plné škrobů, které se nám pak v těle rozkládají na jednoduché cukry. Jejich předností je zejména vysoký obsah vitaminu C, K a vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, manganu, mědi, selenu, fosforu, vápníku a železa. Obsahují i vláknu, kyselinu listovou a pantotenovou. Jsou téměř bez tuku a jde o jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů. Nejvíce živin je ve slupce. Při konzumaci 100 gramů brambor přijmeme jen 300 kJ, z toho je ze sacharidů 275 kJ, z tuků 5 kJ a z bílkovin 20 kJ. Poslouží tedy pro všechny, co chtějí snížit svoji hmotnost. Z této dávky přijmeme 20 mg vitamínu C, což je 33 % denní spotřeby.
- při vaření ve slupce v páře se uchová 73 % vitamínu C
- při vaření ve slupce vložené do vařící vody se uchová 68 %
- při vaření ve slupce vložené do studené vody se uchová 62 % vitamínu C
- při vaření loupaných a vložených do vařící vody se uchová 50 % vitamínu C
- při vaření loupaných a vložené do studené vody se uchová 44 % vitamínu C
Budujte svalovou hmotu díky bramborovým proteinům
Podle posledních vyjádření vědců jsou v bramborách vysoce kvalitní bílkoviny, které jsou dokonce mnohem kvalitnější, než je tomu u jiných konzumovaných rostlin. Podle výzkumu a výsledků studií je zcela jasné, že ženy konzumující izolované bramborové bílkoviny mají zvýšenou syntézu svalového proteinu. V Mediacal News Today to zveřejnila kanadská vědkyně Sara Oikawaová z McMaster University v kanadském Hamiltonu. Podle ní je zcela jasné, že bramborový protein je velmi cennou živinou, pokud si snažíme udržet a rozvíjet svalovou hmotu. Zkuste je proto vzít na milost.