Poslední aktualizace: 20.5.2017
Každá žena se nějak musela naučit vařit. Některé se učily s maminkami už od dětství, jiné do toho byly hozeny během dospívání při studiích, další potom musely zabojovat až ve chvíli, kdy se vdaly a měly rodinu. Tak jako tak se to většina žen nějak naučila a proto, pokud čtete tento článek a neumíte dobře vařit, nebojte! I vy se to jednou naučíte a nebudete muset stále listovat bezradně kuchařkami.
Dnes přinášíme 2 recepty na lahodné muffiny, které zvládnou i začátečnice. Nebudete používat žádné termíny, kterým by byl problém porozumět. Jednoduše se dejte do čtení a půl je hotovo!
Hrníčkové muffiny
Nejjednodušším a tedy nejideálnějším receptem, kterým můžeme začít, jsou hrníčkové muffiny. Že nechápete, proč jsou hrníčkové? Jednoduše – zvolte si jeden hrníček, jakýkoliv, který doma máte, a jen ten jeden použijte na celý recept. Je jedno, zda zvolíte menší, větší, barevný nebo skleněný – pointou je, že použijete jeden a ten samý.
Pro první recept bude tedy potřeba nasypat do mísy postupně:
– 2 hrnky polohrubé mouky
– 1/2 hrnku cukru krupice
– jeden prášek do pečiva
– dva vanilkové cukry
– jeden celý vanilkový puding
Do druhé mísy potom nalijte:
– 1 hrnek mléka
– 1/2 hrnku oleje
– 1 vejce
Jak postupovat? Jednoduše – tekuté ingredience smíchejte zvlášť, sypké taktéž, poté obsahy těchto dvou mís spojte. Vše pořádně promíchejte, aby se to spojilo. Nakonec dodejte špetku soli a pokud máte rádi čokoládu, můžete přidat i nastrouhaných 100 g vaší oblíbené čokolády.
Když je vše smícháno, rozlijeme těsto do košíků na muffiny a dáme péct. A víte co? Je jedno, kolik zvolíte stupňů. Jen to nepřežeňte. Doporučuje se cca 180°C. Doba pečení? Třeba dvacet minut – ale vše si můžete kontrolovat samy! Stačí vzít špejli a tou propíchnout postupně jednotlivé muffiny v jejich nejvyšším bodě až na dno – není-li na špejli žádné těsto, šup s nimi ven!
Výsledné muffiny můžete ještě pocukrovat a je to!
Čoko muffiny
Zvládnete-li hrníčkové muffiny, musíte zvládnout i tyhle. Respektive – pokud jste už někdy zvládly uvařit víc, než jen vodu v rychlovarné konvici, zvládnete i tyhle! Tyhle jsou oproti těm prvním ovšem mnohem vláčnější a čokoládovější. No však to vyzkoušejte samy!
Na přípravu těchto muffinů budete potřebovat opět dvě mísy se sypkými ingeriencemi a tekutými:
1. mísu naplňte:
– 250 g hladké mouky
– 1 práškem do pečiva
– 175 g krystalového cukru
– 2 lžícemi holandského kakaa
– 1 vanilkovým cukrem
+ chcete-li můžete přidat opět nastrouhanou/nasekanou čokoládu – cca 100 g
2. misku zaplňte postupně:
– 250 ml vlažného mléka
– 90 ml oleje
– 1 vejcem
Opět smíchejte pečlivě obsahy obou misek zvlášť, poté tekuté ingredience nalijte do těch sypkých. Vše velmi důkladně promíchejte.
Když je těsto promícháno, opět jím naplňte košíčky, formičky, cokoliv a dejte péct. Opět – asi 180°C, asi 20 minut. nejlepší je kontrola špejlí (viz výše).
TIP: Pokud chcete tyto muffiny ještě vláčnější a chuťově zajímavější, do naplněných košíčků před pečením dejte ještě kousky ovoce, nebo třeba lentilky.
Dobrou chuť!
Skvělé recepty. Mohu jen doplnit například tyto muffiny https://www.pomodo.cz/recepty/hrnickove-muffiny protože jsem vytížena na hrnkové recepty a tyto se mi také osvědčily.