Poslední aktualizace: 22.7.2022
Pokud jste se pustili do zavařování šťavnatých třešní, přinášíme vám podrobný návod, jak je zavařit v troubě či v zavařovacím hrnci. Třešně patří při konzervaci k nejméně problémovému ovoci a jejich zavařování si můžete ulehčit a zjednodušit.
U zavařování třešní dbejte na čistotu. Sklenice a víčka je nutné umýt a vložit do trouby a nechat je v horké troubě oschnout, anebo je umýt v myčce na nádobí. Mezitím si omyjte a připravte třešně. Sterilizaci si pečlivě naplánujte.
2. Příprava třešní na zavařování
Třešně omyjte. Pokud je chcete zbavit případných červů, můžete je den předtím přes noc namočit do octové vody a červíci vyplavou. Dejte 100 ml octa na 5 l vody a třešně do roztoku namočte.
3. Skládání třešní do sklenic
Omyté třešně naskládejte do pečlivě vymytých a vyhřátých sklenic do poloviny, pak přidejte do každé čtvrtlitrové skleničky 2 lžíce cukru a sklenici doplňte třešněmi pod okraj. Nakonec je zalijte převařenou teplou vodou.
4. Zalití třešní cukerným roztokem
Můžeme si také připravit předem horký cukerný roztok. Dejte 30 až 40 dkg cukru na 1 litr vody a ještě teplým třešně zalijte. Pak nemusíte do každé sklenice přidávat cukr a můžete je plnit rovnou pod okraj.
5. Dochucení třešní
I když je chuť třešní výrazná a aromatická sama o sobě, můžete jim chuť při jejich zavařování ozvláštnit přidáním voňavého koření. Například kardamom jim dodá hřejivou štiplavou chuť i vůni připomínající čaj Earl Grey. Hřebíček jim dodá hřejivý nádech atmosféry Vánoc. Pokud přidáte oloupané spařené mandle, zvýrazníte tak chuť i vůni třešní a dodá jim příjemné, chutné a unikátní aroma.
6. Sterilizace tření v zavařovacím hrnci
Pečlivě sklenice zavíčkujte a sterilujte je v zavařovacím hrnci při 85 °C asi 20 až 25 minut podle stupně jejich zralosti a velikosti sklenic. Pak je vyndejte z hrnce, dotáhněte víčka a do zchladnutí je otočte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila.
7. Zavařování třešní v troubě
Pokud nemáte zavařovací hrnec, můžete zavařovat v myčce nádobí, pekárně na chleba i v horkovzdušné troubě. Troubu si předehřejte na 250 °C. Na vyšší plech dejte utěrku a 3 až 4 cm vody. Na plech naskládejte sklenice, snižte teplotu na 150 °C a zavařujte zhruba 20 až 25 minut podle velikosti sklenic. Pak nechte sklenice ještě 30 minut v troubě dojít. Pak je vyjměte a otočte víčkem dolu do zchladnutí.
Třešně ve vlastní šťávě bez cukru
Dobře vyzrálé třešně důkladně omyjte a odpeckujte. Na dno lahve dejte sůl na špičku nože a napěchujeme vypeckované třešně až po okraj sklenice. Třešně pustí šťávu a není do nich potřeba přidávat vodu. Povrch ještě můžete lehce posypat kurkumou, která působí proti plísním. Zavařte je na 25 minut při 80 °C. Po vyjmutí sklenic ze zavařovacího hrnce je otočte dnem vzhůru až do vychladnutí.
Naložení třešní zastudena do bourbonu nebo brandy
Na nakládání za studena se hodí i kyselejší třešně či višně nebo plané třešně s lehce trpkým aroma. Na nakládání si připravte menší skleničky.
Informace:
- 500 g třešní nebo višní
- 175 g moučkového cukru
- 350 ml bourbonu nebo brandy
Popis:
Třešně omyjte, zbavte stopek a nechte oschnout. Pečlivě si vyložte třešněmi skleničky a prosypávejte je moučkovým cukrem. Cukr má vyplnit 1/3 volného prostoru a 2/3 doplňte alkoholem. Ideální poměr cukru a alkoholu je 1:3. Cukr se i za studena dobře rozpustí a nálev nevytvoří hrudky.
Skleničkou ťukněte o stůl, aby z prostoru vyšly bublinky s mikroorganismy, které vedou ke zkažení kompotu. Skleničky uložte na chladné místo a vždy po pár dnech je otočte a zatřeste jimi, aby se rozpouštění cukru urychlilo. Za 4 týdny jsou hotové.