Potravinové alergie na mléko a určité jeho bílkovinné složky, jako je kasein nebo syrovátkový protein jsou stále častější. Jak se projevují a jak zlepšit zdravotní stav?
Alergie na mléko a bílkovinné složky, jako je kasein a syrovátkový protein
Alergii na mléko je nutné odlišovat od intolerance laktózy. U intolerance způsobuje potíže druh sacharidu, konkrétně laktóza, u alergie jsou problematické proteiny obsažené v mléce, jako je kasein nebo syrovátkový protein. Při alergii imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná.
Příznaky u alergie na mléko
Pokud u alergie na mléko imunitní systém přehnaně reaguje na určité bílkovinné složky mléka, jako je kasein nebo syrovátkový protein, se mohou potíže objevit ihned po konzumaci mléka nebo později. Příznaky vidíme na rtech, v ústech, jícnu, nose nebo dolních dýchacích cestách, ale i na kůži nebo očích. Zasáhnout to může i trávicí trakt, plíce a kardiovaskulární systém.
- Pocit brnění či mravenčení v ústech
- Svědění a otoky na sliznicích podél trávicího traktu
- Projevy na kůži, jako je kopřivka a ekzémy
- Náhlá dušnost a alergické astma
- Alergický šok
Mléčné alergeny v potravinách
Bílkoviny v mléce se dělí na proteinové frakce mléčných proteinů, termostabilní kasein a termolabilní syrovátkový protein. Většina alergiků má alergickou reakci na obě. Alergie na mléko v kojeneckém a dětském věku většinou s nástupem do školy zmizí. Mléčný protein je často v mnoha potravinách, čtěte proto etikety.
Diagnostika alergie
Přesnou diagnostiku alergie na mléko a jeho složky může stanovit alergolog. Zbytečné vyhýbání se mléku způsobuje nedostatek některých živin až podvýživu.
Léčba alergie na mléko
Je třeba se vyhýbat spouštěčům alergie. Alergici na mléko většinou vykazují alergickou reakci na obě frakce, tedy kasein i syrovátkový protein, které se v mléčných a potravinářských výrobcích obvykle vyskytují společně.
Vyšší obsah tuku zlepší snášenlivost mléka při alergii na kasein
U alergie na kasein vylučte mléko všech druhů zvířat a produktů z něj, kravské, ovčí, kozí, oslí i kobylí. Kasein je termostabilní a nelze zničit tepelnou úpravou. Čím vyšší procento tuku má mléčný výrobek, tím méně proteinů obsahuje.
Smetana a máslo mají nižší obsah bílkovin a mnoho lidí s alergií na kasein je snáší lépe. Stravitelnější může být šlehačka ředěná vodou. Můžete vyzkoušet jako náhradu rýžové mléko nebo sójové mléko, které ale často vyvolávají alergii.
Tepelná úprava pro lepší snášenlivost mléka při alergii na syrovátkový protein
Při alergii na syrovátkový protein se vyhněte výhradně kravskému mléku a produktů z něj. Oslí, kozí, ovčí a kobylí mohou být stravitelnější. Syrovátkový protein je termolabilní a alergenní účinky lze snížit tepelnou úpravou. Zkuste tučný sýr, tvaroh nebo trvanlivé mléko ošetřené UHT záhřevem.
Jak doplnit vápník do těla
Lidé trpící alergií na mléko musí brát vápníku z jiných zdrojů. Vápník je obsažen v zelenině, hlavně v kapustě, brokolici, fenyklu, pórku a špenátu, ale i v máku nebo v minerálních vodách. Můžete použít i vhodný doplněk stravy.
Jak doplnit vitamin A a vitamin D
Mléko pomáhá pokrýt potřebu vitaminu A a vitaminu D obsažené v mléčném tuku. Nízkotučné mléčné výrobky jich obsahují méně. Zodpovídají také za tvorbu kostí, zdravou kůži a sliznici, krvetvorbu, ostrost zraku a správnou funkci imunity.
Zdroji vitamínu D jsou mořské ryby, jako je losos, tuňák a makrela, vejce, hovězí játra nebo na slunci sušené houby šitake a obohacovány jsou i cereálie či džusy.
Vitamín A najdete v živočišných potravinách, jako jsou játra i ve formě provitamínů – karotenoidů v zelenině a ovoci, zejména v mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu, meruňkách a dalším barevném ovoci a zelenině.
Jak doplnit bílkoviny – proteiny
Dostatečný přísun bílkovin či proteinů obsahuje libové maso, ryby a vejce i potraviny rostlinného původu, jako jsou luštěniny, brambory nebo chléb a pečivo.