Málokdo nezažil alespoň jednou za život kocovinu. Ta vzniká téměř vždy, když se dobře bavíme a poháníme svoji zábavu alkoholem. Čím starší pak organismus je, tím hůře takové stavy zvládá. Během kocoviny si každý nadává a slibuje si, že už se nikdy na alkohol ani nepodívá. Většinou to ovšem trvá pouze do doby, kdy je další oslava.
Také takovou situaci znáte a pokaždé se potýkáte se strachem, kolik alkoholu si můžete dopřát, abyste byli v požadované náladě a zároveň druhý den netrpěli? Co byste pak řekli na možnost opít se bez alkoholu a druhý den mohli být naprosto fit bez jakýchkoliv omezení a komplikací.
Je libo vědecký koktejl?
Nejde ovšem o běžně dostupnou látku, kterou byste si sami vyrobili nebo si ji koupili v obchodě. Je za tím dlouhodobý vědecký výzkum, jehož výsledkem je koktejl látek, který vám zajistí stejné účinky, který na vás má alkohol. Vyhnete se ovšem jejich následkům. Také vás nečeká problém s rovnováhou nebo nevolnost. Zatím se zdá, že jde o samé výhody.
Tyto látky se používají při léčbě psychických poruch. Působí na stejné receptory jako alkohol. Z těchto látek na londýnský Imperial College vyvinuli bezbarvou tekutinu bez zápachu, která působí podobně jako alkohol. Úplně opít se ale po této látce nelze. Nezáleží přitom ani na vypitém množství. Vzbuzuje pouze mírnou intoxikaci.
Do budoucna se uvažuje o využití této látky jako náhražku alkoholu v pivu, vínu a některých destilátech. Možná by se tak dokázala vyřešit řada alkoholických problémů. Takové plány jsou ale prozatím teoriemi.
Alkohol i v jídle
Jistě víte, že po konzumaci některých potravin můžete bez problémů nadýchat při běžné policejní kontrole i několik promile alkoholu. Nejznámější je tyčinka Margot. Dále pak rumové pralinky nebo známé kapky na kašel. Bezprostředně po použití ústní vody AB dent můžete dokonce nadýchat i 5,59 promile. Ovšem po pěti minutách u všech těchto potravin účinek vyprší a nemělo by vám již hrozit, že při kontrole nějaký alkohol nadýcháte.
O něco horší je to ovšem s potravinami, kde byste skutečné alkohol nečekaly. Při detailních rozborech se zjistilo, že alkohol obsahovalo i balené bílé pečivo a dětské sladké řezy. „Výhercem této soutěže byly balené housky na hamburger, u nichž by se z kila pečiva daly získat dva panáky alkoholu. Výsledky jsou oficiální a pochází z výzkumu rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost potravin.
Skrytý účel alkoholu
Určitě většinu z vás napadlo, jak se mohl alkohol v takových potravinách vůbec objevit. Tajemství bylo záhy rozluštěno. Někteří výrobci potravin se totiž snaží zvýšit trvanlivost svých výrobků pomocí alkoholovým postřikem. Po snědení takové potraviny se samozřejmě neopijete, ale může škodit zdraví nebo vzbuzovat touhu vyléčených alkoholiků po alkoholu.