Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku

Fazole jsou výživné, zdravé, chutné a na dlouho nás zasytí. Obsahují mnoho bílkovin a vlákniny, které napomáhají při hubnutí. Navíc mají fazole a obecně luštěniny nízkou energetickou hodnotu. Navíc jich existuje mnoho druhů.

Proč jíst právě fazole

  • pomáhají při hubnutí
  • prospívají srdci
  • snižují škodlivý cholesterol
  • prospívají lidem se srdečními problémy
  • jsou prospěšné pro lidi s diabetem
  • 1/2 šálku fazolí obsahuje jen 95 kcal a pomáhá v boji s obezitou
  • množství rozpustné vlákniny pročistí střeva a zajistí pravidelné vyměšování
  • uklidňují a působí proti depresi
  • sodík a draslík udržují rovnováhu tekutin v těle
  • vitaminu C z nich dělá silný antioxidant
  • díky obsahu vitaminů K, B1, B2, B3, B6, B9 a minerálům jako je draslík, fosfor, hořčík, mangan, sodík, vápník, zinek a železo posilují imunitu

Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku 2

Jak připravovat fazole

Fazole se většinou musejí aspoň 4 až 8 hodin namáčet a hodinu a půl vařit. Nemusíte mít ani obavy z nadýmání, které se dá eliminovat přidáním koření. Zkuste majoránku, dobromysl, oregano, kmín, tymián, bazalku i mořské řasy. Tělo si na fazole navíc časem zvykne.

Mungo

Mungo fazole mají vysoký obsah hořčíku, který mírní křeče svalů i bolesti hlavy. Hodí se i k naklíčení, nepodléhají hnilobě a plísním. Dodají vám spoustu energie. Mají olivově zelenou nebo červenou barvu a svou chutí trochu připomínají hrášek.

Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku 3

Adzuki

Obsahují velké množství bílkovin, fosforu i vápníku a zasytí na dlouhou dobu. Doporučují se hlavně při ledvinových onemocněních. Neslévejte po namáčení vodu, protože tělu prospívá. Vhodné je i popíjení vývaru. Mají jemnou oříškovou chuť.

Borlotti

Jsou delikatesou mezi fazolemi. Mají úžasnou chuť i přes silnější slupku. Italové je dávají do polévky minestrone kvůli nasládlé chuti připomínající ořechy nebo jedlé kaštany, ale i pro jejich vzhled. Po uvaření si zachovají svůj tvar, nepopraskají a jsou pevné na skus. Hodí se do polévek, do salátů a různých pokrmů.

Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku 4

Pinto

Pomáhají proti špatné náladě a působí antidepresivně. Jejich mírně moučnatá chuť je po rozmixování vhodnou náhradou jíšky v polévkách, masových šťávách i omáčkách. Výborné jsou i v kombinaci s rýží.

Černé oko

Jsou bohaté na kyselinu listovou, potřebnou hlavně v těhotenství. Mají krémovou barvu se skvrnou černé nebo žluté barvy připomínající oko. Mají jemnou neutrální chuť, hodí se do mnoha pokrmů, hlavně do polévek i zeleninových nákypů.

Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku 5

Černé fazole

Mají nasládlou chuť a hodí se pro přípravu mexických jídel. Namáčejí se na 8 až 12 hodin a hodinu a půl se vaří. Výborné jsou i okořeněné a rozmixované na pastu třeba do pomazánek.

Fazole, které by měly být součástí našeho jídelníčku 6

Červené fazole

Možná je znáte pod názvem chilli fazole, protože se z nich připravuje nejčastěji chilli con carne. Jsou vhodné pro sportovce, protože obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, fytosteroly, glykosidy a avonoidy. Aminokyselina glutamin brání ztrátám svalové hmoty při hubnutí, pro které stačí už jedna porce fazolí 3x týdně.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)