Fazole jsou výživné, zdravé, chutné a na dlouho nás zasytí. Obsahují mnoho bílkovin a vlákniny, které napomáhají při hubnutí. Navíc mají fazole a obecně luštěniny nízkou energetickou hodnotu. Navíc jich existuje mnoho druhů.
Proč jíst právě fazole
- pomáhají při hubnutí
- prospívají srdci
- snižují škodlivý cholesterol
- prospívají lidem se srdečními problémy
- jsou prospěšné pro lidi s diabetem
- 1/2 šálku fazolí obsahuje jen 95 kcal a pomáhá v boji s obezitou
- množství rozpustné vlákniny pročistí střeva a zajistí pravidelné vyměšování
- uklidňují a působí proti depresi
- sodík a draslík udržují rovnováhu tekutin v těle
- vitaminu C z nich dělá silný antioxidant
- díky obsahu vitaminů K, B1, B2, B3, B6, B9 a minerálům jako je draslík, fosfor, hořčík, mangan, sodík, vápník, zinek a železo posilují imunitu
Jak připravovat fazole
Fazole se většinou musejí aspoň 4 až 8 hodin namáčet a hodinu a půl vařit. Nemusíte mít ani obavy z nadýmání, které se dá eliminovat přidáním koření. Zkuste majoránku, dobromysl, oregano, kmín, tymián, bazalku i mořské řasy. Tělo si na fazole navíc časem zvykne.
Mungo
Mungo fazole mají vysoký obsah hořčíku, který mírní křeče svalů i bolesti hlavy. Hodí se i k naklíčení, nepodléhají hnilobě a plísním. Dodají vám spoustu energie. Mají olivově zelenou nebo červenou barvu a svou chutí trochu připomínají hrášek.
Adzuki
Obsahují velké množství bílkovin, fosforu i vápníku a zasytí na dlouhou dobu. Doporučují se hlavně při ledvinových onemocněních. Neslévejte po namáčení vodu, protože tělu prospívá. Vhodné je i popíjení vývaru. Mají jemnou oříškovou chuť.
Borlotti
Jsou delikatesou mezi fazolemi. Mají úžasnou chuť i přes silnější slupku. Italové je dávají do polévky minestrone kvůli nasládlé chuti připomínající ořechy nebo jedlé kaštany, ale i pro jejich vzhled. Po uvaření si zachovají svůj tvar, nepopraskají a jsou pevné na skus. Hodí se do polévek, do salátů a různých pokrmů.
Pinto
Pomáhají proti špatné náladě a působí antidepresivně. Jejich mírně moučnatá chuť je po rozmixování vhodnou náhradou jíšky v polévkách, masových šťávách i omáčkách. Výborné jsou i v kombinaci s rýží.
Černé oko
Jsou bohaté na kyselinu listovou, potřebnou hlavně v těhotenství. Mají krémovou barvu se skvrnou černé nebo žluté barvy připomínající oko. Mají jemnou neutrální chuť, hodí se do mnoha pokrmů, hlavně do polévek i zeleninových nákypů.
Černé fazole
Mají nasládlou chuť a hodí se pro přípravu mexických jídel. Namáčejí se na 8 až 12 hodin a hodinu a půl se vaří. Výborné jsou i okořeněné a rozmixované na pastu třeba do pomazánek.
Červené fazole
Možná je znáte pod názvem chilli fazole, protože se z nich připravuje nejčastěji chilli con carne. Jsou vhodné pro sportovce, protože obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, fytosteroly, glykosidy a avonoidy. Aminokyselina glutamin brání ztrátám svalové hmoty při hubnutí, pro které stačí už jedna porce fazolí 3x týdně.