Poslední aktualizace: 24.5.2014
Jídlo člověk potřebuje, protože potřebuje pohon, aby jeho tělo mohlo fungovat. Většinou jíme proto, abychom dobili energii, někdy z povinnosti a někdy pouze na chuť. A samotné jídlo má velký vliv na naše tělo, na naše zdraví a právě na naši energii a koncentraci. Existují totiž potraviny, které nás nabudí buď v okamžiku po jejich zkonzumování, nebo až po chvíli, ale existují také potraviny, které nám energii uberou. Jaká jídla to jsou?
Přišla polední pauza, doba oběda? Na oběd jste si dali pořádnou porci výborného jídla, ale po obědě na vás padla únava? Neděste se, není to nic neobvyklého. Je to způsobeno tím, že veškerá krev se po obědě nahrne do našich orgánů v břišní dutině, kde začíná probíhat stravování. Kvůli tomu se naopak odkrví mozek a na nás padne únava.
Jaké potraviny člověka nabudí?
Voda, protože 70 % člověka je z vody
Převážná část lidského těla se skládá z vody, kterou potřebujeme po celý náš život k udržení základních funkcí. Stejně tak jako hlad bývá ve většině případů převlečená žízeň, tak únava je nejčastěji vyvolána dehydratací. Po dlouhém spánku nebo při únavě zkuste vypít sklenici vody, která nastartuje metabolismus.
V čele živin stojí hořčík
Hořčík má při výrobě energie zásadní význam. Správnou svačinou na dobytí energie by tak měla být pořádná porce hořčíku, ať už v podobě oříšků, nebo ryb, tofu či listové zeleniny.
Komplexní sacharidy aneb celozrnné potraviny
Tak jako čokoláda představuje rychlý zdroj energie, tak komplexní sacharidy představují zdroj dlouhodobé energie. Komplexní sacharidy nacházející se v ovesných vločkách či celozrnném pečivu jsou skvělým startem v podobě snídaně.
Bílkoviny jako stavební kámen
Stejně tak jako většinu lidského těla tvoří voda, tak další převážnou část představují bílkoviny. Bílkoviny jsou stavebním kamenem těla i stavebním kamenem energie.
Jaké potraviny člověka uspí?
Rychlé zdroje energie (sladkosti, sladké snídaně, energetické nápoje)
Rychlé dobíječe energie působí pouze na krátkou dobu. Většinou jsme po odbourání energie z těchto potravin ještě unavenější, než před jejich konzumací.
Chuťovky a tučná jídla
Většina pro nás chuťově výborných jídel patří mezi zabijáky energie. Chutná jídla jsou často tučná a tučná jídla se špatně tráví, takže na jejich trávení spotřebujeme velké množství energie.