Káva je jedinečný nápoj. Probouzí nás k životu, navozuje dobrou náladu a pro mnoho z nás je součástí každodenních rituálů. Jak si připravit nejzdravější kávu?
Podle odborníků káva příznivě působí na naše zdraví a může nám významně prodloužit život. Není však káva jako káva. Aby přinesla co nejvíce benefitů našemu organismu, záleží na její kvalitě i samotné přípravě.
Nejlepší je filtrovaná káva
Zvýšit riziko srdečních chorob může turek, káva z pressovačů i french pressu. Za nejzdravější způsob přípravy kávy odborníci považují její filtrování. Káva, kterou připravujeme jinak než filtrováním, obsahuje látky, které nám zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Filtr tyto látky eliminuje a snižuje rizika spojená se srdečními chorobami, záchvaty a předčasnou smrtí. Dokládá to i nejnovější vědecká studie zveřejněná v Evropském věstníku preventivní kardiologie Dag Thelleové ze švédské University of Gothenburg. Podle výzkumu American Heart Association a dalších může filtrovaná káva zvýšit mentální pozornost a koncentraci, zlepšit náladu i výkon při cvičení a sportu.
Na co si dát pozor
Nefiltrovaná káva obsahuje vyšší množství cafestolu a kahweolu, což jsou chemikálie, které najdeme v kávovém sedimentu i v olejových kapénkách vznášejících se nad kávou. Podle vědecké studie tyto látky zvyšují hladinu triglyceridů, tedy tukových částic spojených s aterosklerózou, tedy kornatěním tepen a škodlivého LDL cholesterolu. Papírový filtr je dokáže na rozdíl od ostatních filtrů opravdu zachytit. Norská studie sledovala více než půl milionu lidí po dobu 20 let, kteří pili různé druhy kávy. Ti, co denně vypili 1 až 4 šálky filtrované kávy, měli nejnižší úmrtnost, a to dokonce i ve srovnání s těmi, co kávu vůbec nepili.
Správná příprava espressa
Pokud milujete espresso, připravte si jej správně. Při přípravě espressa z kávy dostaneme tu nejlepší extrakci v prvních 25 až 30 sekundách v dávce 20 a 30 ml. Jde o pravé italské espresso s nejvýraznější chutí a aromatem. Nenechte vodu protékat déle, jinak bude chuť výrazně ovlivněna a kvůli obsahu tříslovin káva zhořkne. Pokud chcete větší kávu, dejte si lungo a do hotové kávy si dolijte horkou vodou. Pokud chcete americano s dolitím více vody, použijte dvojitou dávku kávy a dolévejte si takzvané espresso doppio.
Pozitiva a negativa kávy
Káva snižuje riziko srdečních chorob, melanomu, rakoviny prostaty, cukrovky, onemocnění jater, roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby nebo třeba bolestí zad. Vynechat kávu by měli ti, co mají problémy se spánkem a trpící na časté zlomeniny. U těhotných žen hrozí riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy dítěte. Kofein se v těle v těhotenství rozpadá a odbourává dvojnásobně dlouho. Studie z roku 2017 analyzující více jak 200 dalších studií zaměřených na zdravotní přínosy kávy, dokládá, že maximální možné zdravotní benefity nám přináší 3 až 4 šálky kávy denně. Pokud nemáte potíže se žaludkem, můžete si do filtrované kávy přidat nízkotučné mléko pro vyrovnání ztráty vápníku, ale nepřidávejte cukr. Lžíce mléka má jen 6 kalorií, ale za to 19 miligramů vápníku.