Puriny jsou součástí všech živých rostlinných i živočišných buněk. Molekuly jsou tvořeny atomy uhlíku a vodíku. Jsou také součástí DNA i RNA. Proč si tedy hlídat jejich příjem, i když nemáme dnu a jak poznat první příznaky, kdy nám puriny škodí.
Konkrétně adenin a guanin vytváří vodíkové můstky s pyrimidinovými bázemi thyminem a cytosinem a také páry bází, které následně kódují genetickou informaci v DNA. V informačních mRNA savců nacházejí i minoritní purinové báze, jako je například N6-methyladenin, N6,N6-dimethyladenin a N7-methylguanin.
Základní druhy purinů podle původu
- Endogenní puriny si tělo vyrábí samo
- Exogenní puriny přijímáme z pokrmů a nápojů
Exogenní puriny
Exogenní puriny přijímané potravou se rozkládají v játrech. Vznikajícím odpadním produktem je kyselina močová, která se uvolňuje do krevního oběhu postupně až do ledvin a z nich se vylučuje močí z těla. Nadbytek kyseliny močové v krevním oběhu – hyperurikémie způsobuje tvorbu ledvinových kamenů nebo zánětlivou nemoc – dnu. S vysokou hladinou kyseliny močové však nemusíte mít příznaky. Asymptomatická dna má často náhlé příznaky dny hlavně v noci.
Příčiny nadbytku kyseliny močové v krvi
- Obezita
- Nadbytek alkoholu
- Přebytek nasycených tuků
- Inzulinová rezistence
- Potíže s ledvinami
- Snížení funkce štítné žlázy
- Nadměrné užívání diuretik
- Genetika
Jak odhalit kyselinu močovou v krvi
- Intenzivní bolest kloubů – zánět hlavně v palci na noze, ale i jiném kloubu, jako je kotník, koleno, loket, zápěstí či prsty. Bolest je nejsilnější 4 až 12 hodin, pak se zmírní, ale přetrvává i týdny. Další ataky jsou více intenzivní a postihují více kloubů.
- Zarudnutí a otok – okolí postižených kloubů je zarudlé, oteklé a citlivé na dotek, kůže je lesklá a napnutá.
- Omezená hybnost – chronická kloubní deformita a významné potíže s hybností.
- Tofy – úložiště kyseliny močové, drobné hrbolky pod kůží, hlavně na uších, pažích a jiných místech.
- Horečka, zimnice, malátnost a bolest v zádech.
Nadbytek kyseliny močové v krvi a nízkopurinová dieta
Pokud již trpíte žlučovými kameny nebo dnou, je třeba vsadit na dietu chudou na puriny. Při ní upřednostňujete potraviny s nízkým obsahem purinů a současně se vyhýbáte potravinám a nápojům blokujícím metabolismus purinů, hlavně alkoholu, vnitřnostem, mořským plodům a obecně nasyceným tukům.
Nízkopurinová dieta je vhodná už i pro ty, co mají zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nutné je pít dostatek čisté a neperlivé vody pro podporu trávení a snížení koncentrace kyseliny močové v krvi, alespoň 8 a více sklenic denně. Pokud se ptáte na obsah purinů v kysaném zelí, které se pokládá za superpotravinu podporující metabolismus, je to 8 mg na 100 g.
Potraviny s vysokým obsahem purinů
- Pivo a výrobky ze sušeného droždí a čerstvých kvasnic
- Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
- Mořské plody, další měkkýši, sardinky, ančovičky, sleď, makrela
- Všechny potraviny s nasycenými tuky
- Mladé maso, tedy kuřecí, telecí a podobně
- Zvěřina
- Vnitřnosti, tedy játra, mozek či ledvinky z hovězího masa
Potraviny se středním obsahem purinů
- Ovocné šťávy bez přidaného sirupu
- Masové vývary
- Pšeničné otruby a klíčky maximálně 1/4 šálku denně
- Ovesné vločky maximálně 2/3 šálku denně
- Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso maximálně 120 až 180 g denně
- Fazole, čočka a hrách maximálně 1 šálek denně
- Chřest, špenát, houby, zelený hrášek a květák maximálně 1/2 šálku denně
Potraviny s nízkým obsahem purinů
- Káva a čaj
- Vejce
- Ovoce
- Mléčné výrobky
- Semínka, ořechy a ořechová másla
- Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů
- Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev či listová zelenina apod.
Puriny tabulka – Průměrný obsah purinů na 100 g potraviny
Maso a uzeniny
- Vepřové 48 mg
- Telecí 48 mg
- Skopové 46 mg
- Hovězí 40 mg
- Kuřecí 40 mg
- Králičí 38 mg
- Zvěřina 37 mg
- Anglická slanina 25 mg
- Šunka 24 mg
Vnitřnosti
- Telecí brzlík 400 mg
- Játra 95 mg
- Ledvinky 80 mg
Ryby
- Sardinky 120 mg
- Sleď 69 mg
- Pstruh 56 mg
- Kapr 54 mg
- Štika 48 mg
- Losos 22 mg
Mléko a vejce
- Žloutek 5 mg
- Vejce 2 mg
- Mléko 1 mg
- Bílek 1 mg
Tuky, ořechy a kakao
- Kakaový prášek 1900 mg
- Lískové ořechy 10 mg
- Mandle 9 mg
- Vlašské ořechy 8 mg
Mouka, pekárenské produkty
- Ovesné vločky 30 mg
- Celozrnný chléb 14 mg
- Bílé pečivo 8 mg
- Pšeničná mouka 0 mg
Brambory, luštěniny a zelenina
- Zelený hrášek 80 mg
- Čočka 70 mg
- Hrách 45 mg
- Fazole 44 mg
- Špenát 23 mg
- Chřest 14 mg
- Květák 10 mg
- Celer 10 mg
- Kysané zelí 8 mg
- Brambory 6 mg
- Kapusta 6 mg
- Ředkvičky 6 mg
- Kedlubny 5 mg
- Fazolové lusky 5 mg
- Okurky 3 mg
- Mrkev 2 mg
- Cibule 1 mg
Ovoce
- Jahody 5 mg
- Borůvky 2 mg
- Hrušky 1 mg
Pozor na koncentrované puriny
Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, hlavně kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou vyvolat záchvat dny. Proto ho nahraďte vínem. Podle studie kvasinky v pivu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství vína, tedy 1 sklenička naopak hladinu mírně snižuje.
Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva mohou spouštět záchvaty sny stejně jako klasická piva. Alkoholické pivo podle výzkumů zvyšuje hladinu kyseliny močové o 6,5 %, nealkoholické pivo o 4,4 %. Většina purinů v pivě pochází z pivovarských kvasnic, proto je dobré vsadit na lehčí piva nebo ležáky.
Zásady nízkopurinové diety proti dně
- Základ stravy – potraviny s obsahem purinů méně než 50 mg/100 g
- Omezení potravin – s obsahem purinů kolem 50–150 mg/100 g
- Vyřazení potravin – s obsahem více než 150 mg/100 g
Studie potvrdila, že středomořská strava snižuje riziko nadbytku kyseliny močové v krvi, má skvělé antioxidační účinky a pomáhá proti zánětům v těle.
Změna životního stylu
Kromě diety proti dně a omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná i celková změna životního stylu. Chce to méně stresu. Pokud máte v těle vyšší obsah kyseliny močové v krvi, dopřejte si více fyzického pohybu, dodržujte pitný režim v podobě neperlivé čisté vody, dopřejte si více odpočinku, relaxace i spánku.
Zdroj: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0097646
Zdroj: https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/68/10/1263/568631?login=false
Zdroj: https://www.beeradvocate.com/articles/10694/drinking-pains-beer-and-gout/