Poslední aktualizace: 16.10.2013
Stále častěji se objevují lidé, kteří se rozhodli udělat něco pro své zdraví. Chtějí vypadat mladší, trvale zhubnout a zbavit se problémů zdravotního stavu. Společně s těmito lidmi se množí nejrůznější výživové směry, které slibují „nesmrtelnost“. Dnes se podíváme na zajímavý způsob stravování ve stylu vitariánství a pokusíme se přijít na to, jaké přínosy pro člověka může mít.
Vitariánství je nový způsob stravování. Zakládá se na syrové stravě a ve většině případů přináší překvapivé výsledky. Abychom ovšem nepředbíhali, podíváme se nejprve na počátky vitariánství. Slovo „vita“ znamená v překladu „život“ a z tohoto slova celý směr vitariánství vychází. Bez nadsázky by se dalo říct, že vitariánství není pouze změnou stravy, ale také celkovou změnou myšlení. Pohybujeme se tedy mezi stravovacím stylem a filozofickým směrem.
Co má jíst správný vitarián?
Co tedy obnáší být skutečným vitariánem? V prvé řadě je potřeba zařadit do jídelníčku pouze syrovou stravu bez tepelné úpravy. Tím se výběr surovin drasticky zužuje, jelikož maso je automaticky považováno za tkáň mrtvého zvířete a nesplňuje podmínky vitariánství. Mnoho vitariánů vyřazuje ze svého jídelníčku všechny produkty živočišného původu (tedy i sýry, mléko, vejce a tvaroh). Zůstáváme tedy pouze u syrové rostlinné stravy.
Co je tedy základem jídelníčku vitariána? V prvé řadě syrová zelenina a ovoce. Dále i ořechy, semena, luštěniny a naklíčené obilí. Během přechodu na čistě rostlinnou stravu mohou vitariáni pít i syrové mléko a jíst mléčné výrobky, aby si tělo lépe zvykalo na změnu jídelníčku.
Bez čeho se vitariáni neobejdou?
Může se zdát, že výběr vhodných surovin je poměrně chudý. Rozhodně budete potřebovat mnohem méně potravin, než lidé, kteří si jídla klasicky vaří a potřebují spoustu dalších surovin, které navzájem promíchají. Ve výbavě spokojeného vitariána by ovšem neměl chybět odšťavňovač na ovocné a zeleninové šťávy, mlýnek nebo hmoždíř na semena a obilí, mixér na přípravu na mléka z ořechů a semínek nebo sušičku na přípravu placek. Úplně nejdůležitější ovšem je čistá a kvalitní voda. Pokud nemáte vlastní studánku, pořiďte si nejlépe filtr na vodu.
Čím je vitariánství prospěšné?
Jak sami vidíte, není změna takového životního stylu nijak snadná. Jaké výhody tedy vitariánství přináší? Z praktického hlediska odpadá několika hodinová příprava pokrmů a také umývání velkého množství mastného nádobí. Mnohem důležitější je ovšem vliv vitariánství na vaše zdraví. V syrové stravě zůstávají uchovány enzymy, které pomáhají tělu v regeneraci všech jeho částí. Také působí na zažívání, dobrou náladu a tělesnou energii.
Vitariánství pomáhá také při hubnutí, kdy nezměněné vitamíny a minerály působí na imunitní systém a zabraňují překyselení organismu. Trávení se urychluje díky rozdělení stravy na sacharidy a bílkoviny, což platí i ve vitariánství. Pokud stravu kombinujete, musí vaše tělo vytvářet dva různé druhy žaludečních šťáv a nakonec se trávicí šťávy neutralizují a samotné trávení se prodlužuje. Ukládají se tuky a člověk postupně tloustne. U rozdělené stravy takové riziko nehrozí.
Být či nebýt vitariánem?
Přechod z klasické stravy na vitariánskou jistě není jednoduchý. Lidé, kteří tento přechod mají za sebou, tvrdí, že ve chvíli, kdy poznali pozitivní účinky nové výživy na svůj zdravotní stav, měli více energie a cítili se celkově lépe, přestali o vitariánství pochybovat. Je to tedy otázkou poznání. Existují i lidé, kteří vitariánskou stravu zařadili do svého jinak běžného jídelníčků. Rozhodně se ale nenašel nikdo, kdo by litoval, že se s vitariánstvím kdy setkal.
Pokud se rozhodnete začít s vitariánstvím, připravte se na velkou změnu, kterou bude pociťovat i vaše tělo. Je tedy dobré nic neuspěchat a přecházet na vitariánství postupně. Tělo si samo řekne, s čím je spokojené a co mu vyhovuje či nikoliv. Stačí mu pouze dobře naslouchat. O mnoho razantnější je směr Breathariánů, kteří se rozhodli pro změnu nejíst vůbec. Propagátor breathariánství o sobě tvrdí, že nejedl již 9 let. Čeho se ještě ve světě výživy dočkáme?