Pokud si tradičně nachystáte smažené řízečky, hranolky, česnekovou pomazánku, chlebíčky s pařížským salátem a chipsy, bude vám z toho tuku a soli pořádně zle. Kalorie nebudete stačit ani spočítat a možná vás chytne i žlučník. Pohoštění pro návštěvu se dá však připravit i ve zdravém stylu.
Občerstvení na party
Při přípravě pohoštění a občerstvení na party zapomeňte na smažené pochutiny, majonézové saláty a přebytek soli. Volte odlehčené varianty a pomozte si zdravějším jogurtem. Místo krémových dezertů vsaďte na ovoce. I tak se dá připravit originální občerstvení.
Co nesmí chybět
Zdravé mlsání je pozvánkou k objevování nových chutí a do budoucna obohatí váš každodenní jídelníček. Může vás inspirovat středomořská, mexická i asijská kuchyně. Ty totiž patří k nejzdravějším a můžete si je vychutnat, i když hledíte na každou kalorii. Na žádné party nesmí rozhodně chybět zeleninové a ovocné saláty. A zde se fantazii meze nikdy nekladou.
Zdravější varianty klasických pokrmů
Určitě vsaďte na pomazánky na chuťovky. Jako základ vyzkoušejte avokádo, ředkvičky, křen, ryby i luštěniny. Právě paštika z čočky, fazolí, nebo třeba brokolice, dokáže svou chutí opravdu překvapit. Místo bílého pečiva použijte to celozrnné. Můžete však mazat i plátky paprik, okurek a jiné zeleniny.
Trendy zdravé výživy
Rozhodně nešetřete na surovinách. Do zdravého menu nepatří polotovary, levné náhražky a potraviny druhé jakosti. Pokud chcete připravit něco neotřelého, je důležité, aby výsledek dopadl na jedničku. Dodržujte trendy zdravé výživy. Jen tak své hosty příjemně překvapíte a inspirujete. Nešetřete na nesprávném místě a vybírejte jen ty nejkvalitnější suroviny.
Dejte si pozor na alergie. Pokud chystáte skutečně originální pohoštění, dejte na stolky s jídlem i popisky se složením jednotlivých pokrmů, nebo alespoň upozorněte na obsažené alergeny. Vyvarujte se nepříjemností způsobených alergikům.
Jak originálně servírovat ovoce a zeleninu
Určitě jste si už lámali hlavu nad tím, jak servírovat ovoce a zeleninu, aby nevypadalo na vaší party nijak nudně. Položit ho jen tak do misky nebo na talíř není zrovna způsob, kterým zaujmete. Jak servírovat ovoce a zeleninu, abyste oslnili hosty? Připravte jim zdravé mlsání a netradiční pohoštění na party.
Ovoce
Vedle bobulovin dejte párátka a napichovátka, nebo je rovnou nachystejte do malých váziček, kam dáte párátka s napíchnutými jahodami či borůvkami. Jak servírovat mango nebo meloun? Na talíř, misku nebo do vydlabané slupky od melounu dejte kuličky z melounu a kostky manga nebo ananasu. Třešně a višně nechte i ze stopkami a dovolte hostům, aby si je namáčeli v čokoládě. Banány napíchněte na dřívka, obalte v čokoládě a oříšcích jako nanuky.
Zelenina
Vyzkoušejte carving, neboli umělecké vyřezávání. Na zeleninu použijte různě tvarovaná struhadla, kráječe, vykrajovátka i škrabku, pomocí které vytvoříte spirály. Z nich pak můžete vytvořit květy růží nebo originální mozaiky na talířích. Použijte ředkvičky, mrkev, celer, petržel, okurky i papriky. Kombinujte více barev, nebo dejte třeba do misky jen dvě barvy a udělejte každou jinou.
Co k pití?
Pokud jde o alkohol, vsaďte na kvalitní vína a destiláty bez barviv a konzervantů. Dejte k dispozici dostatek neperlivé i perlivé vody. Džusy a šťávy si pak mohou všichni naředit. Karafy s vodou doplňte plátky citronů, okurek, jablek a doplňte různé bylinky.